söndag 28 oktober 2012

Rolex Middle Sea Race 2012 - RAN och STIG fightades hela varvet

De största startade efter oss men var snabbt i fatt. RAN och STIG körde match race hela varvet och i mål skiljde det inte mycket. Fick några goa bilder från Dehler 34SV WinDriven.
 RAN går otroligt vackert med fantastisk kraft framåt.
 STIG hamnade på efterkälken direkt har bakom en av de andra stora.
 Imponerande Big Boat fält.

RAN bara speedar på. Henne stoppar man inte med lite motsjö.

Kuka Light - en studie från Rolex Middle Sea Race 2012

På Rolex Middle Sea Race hade vi på Dehler 34SV WinDriven möjligheten att studera Kuka Light på nära håll. De startade bakom oss och kom efter ganska långt tid ifatt. Vi körde bidevind och förvånades faktiskt över hur illa hon gick. 
 Den platta botten och slagen gör henne säkert snabb i teorin men när vi kollade så känns det inte rätt. Hon sätter fart, fören dyker, hon bromsas upp och lutar. Nya tag. Accelererar men dyker igen och stannar.
 Fören djupt i vågen med tvärnit som följd.
 Lutar i tvärniten.
 Accelererar men är snart på
näsan igen. Akilaria 40 och Pogo 40 var betydligt snabbare. Måste kännas jobbigt. Kan ju vara så att med tiden så lär de sig segla henne men snabb på bidevind var hon inte.

Halloween Race 2012 - J-24, H-båt och Laser

Under härliga höstförhållanden genomfördes säsongsavslutningen för klassbåtarna med Halloween Race i Limhamn. Flest seglare samlade J-24 klassen.
J-24 gänget samlade sju J-24 båtar och H-båtarna sex. Laser var ett 10-tal.
Team Per Håkan Persson vann och Tom Engels vann silver före Anna Gunnarsson.
I H-båtsklassen vann Team Henrik Edman före Team Bosse Lindsjö.
Laserklassen vanns av Micael Lundgren före Jacob Munck af Rosenschiöld.

Dehler 38 - Hanse fortsätter att dra ner på sportigheten

Från att ha haft ambitionen med att öka sportigheten med de SimonisVoogd ritade Dehler 34SV och Dehler 44SV fortsätter Hanse nu att dra ner på både kvalitet och sportighet på Dehler varumärket.
De J/V ritade båtarna Dehler 32 och Dehler 41 har inte attraherat kappseglarna i samma omfattning som tidigare modeller. De tidigare J/V ritade eller de SV designade båtarna var performance cruisers med möjlighet att ta upp kampen med First, Grand Soleil, Arcona och X-Yachts på kappseglingarna. Båtar med brett användningsområde.
Båtarna har också blivit av med sina tidigare så välgjorda träinredningar och har idag bara mahognyliknande laminat. Däcksutrustningarna är också mindre påkostade och nerdimensionerade när det kommer till vinschstorlekar etc. Kölar i järn med bulb i järn håller också ner kostnaderna. En köl byggd i två delar med fena i järn med blybulb är naturligtvis en helt annan kostnad.

Nya Dehler 38 gissade jag skulle få en kölvikt på 2600kg. Nu när modellen presenteras kör man in en kölvikt på 2000kg och drar ner på segelytan istället. Billigt att bygga men inte heller den här tror jag kommer att attrahera kappseglarna.
Strax innan konkursen då Hanse tog över gjordes en Dehler 38 i samarbete med Sydafrikanska Pacer Yachts. Båten, i grunden en SimonisVoogd ritad Pacer 376, byggdes på "Dehlersätt" med däck och skrov hoplaminerade och kvaliteten på inredningen höjdes. Samtidigt fanns det en SimonisVoogd ritad 40-fotare på ritbordet men som nu Pacer bygger på Dehlervis i Sydafrika.
Den begaganade Dehler 38an  finns för övrigt till salu http://www.antipode-yachts.com/used-boat/DEHLER-38-R-second-hand-PACER/496.html
Pacer 400 betydligt racigare än J/V designade Dehler 41 med mindre våt yta och lättare byggd. skulle vara kul om någon kom norrut.

Peter Gustafsson på Blur.se undrade hur många stjärnor Dehler 38 får av folk. Max 2 stjärnor av mig och det får de för den fantastiska toalett de gjort på Dehler 38an. Inget för mig.

torsdag 25 oktober 2012

Rolex Middle Sea Race 2012 - vi har brutit racet

Dagen gick fint igår med spinnaker uppe nær vi læmnade Sicilien på førmiddagen efter en tuff natt.
Framåt 15:00 børjade vinden dø ut igen och vi gick mot Pantalleria i tre knops fart før bidevind. De vita molnen runt om oss børjade stiga och ændrade færg till blågrått. Vi førberedde oss før ytterliggare en natt med åska och skyfall. Vi drog oss mer och mer åt væster før att undvika det mørkaste området som låg framfør oss.
Vattensprut eller tornados børjade dyka upp. Några var riktigt kraftiga. Vi såg en tornade 2 dagar sen.
Vi slår før att gå in och gå igenom vid det ljusaste området.
På en halvtimme ræknade vi nu till 9 virvelvindar med vattensprut och flera riktigt næra. Det ljusa området bara førsvann och vi har nu åska och skyfall øver oss.
Till slut måste vi starta motorn før att undvika få en tornado øver oss. Den passerar bakom medan vi får en så kallad squall øver oss med 24 knops vind.
Vi beslutar att det ær før farligt før oss att fortsætta i det hær vædret på natten. Vi kommer inte att kunna att se tornados i mørkret. Stor besvikelse i hela gænget men vi ær alla eniga om att det hade varit på grænsen till dumdristigt att fortsætta.
I 25 sjømil fortsætter vi in till Sicilien och en av de bæsta race jag gjort ær øver. 2/3 blev genomført.
Nu på morgen har de som vi fightats med i flera dagar nått Pantalleria.
Återkommer med en mer detaljerad berættelse.

onsdag 24 oktober 2012

Rolex Middle Sea Race 2012- onsdagmorgon

Genomlevdeskyfall i natt med 46knopsvind och åska. Storseglet skadat men ær nu reparerat. 8 travare drogs ur. Ersatta med dynema. Vi har alla de andra bakom næsta ø. Fortsætter jakten med spinnakern uppe. Alla fortfarande taggade.

måndag 22 oktober 2012

Rolex Middle Sea Race 2012 - rapport efter andra dygnet

Vi ær på væg att runda Stromboli. En historisk plats. Vi ær bra med fortfarande. Vi høll oss på lovartskanten før att separera frånspåret de andra kørde.
Vi såg på AIS att de andra gjorde 1.5 - 2 knop. Vi hamnade i stiltje i 1.5 timmar och var ganska nedslagna. I Messina Straight hade vi motstrøm i 1 timme och det var grymma strømvirvlar i vattnet.
Efter skiftbyte i stiltjen så fick vi och en Solaris 40 bra med vind och kørde i ca 2 timmar i 6-6.5 knop. Sen mojnade det ochvi høll kanske 3.5 knop till morgonen.
Nær det ljusnade såg vi stora spinnakrar komma från vænsterkanten.
Vi har massor med stora båtar kring oss och det kænns bra. Fæltet ær efter 48 timmar væl samlat.Vi ær den ensamma oranga båten strax bakom en i blå færg. Vi  tog vænsterkanten uppe vid Stromboli och det har betalat sig bra.
Kænns bra.

söndag 21 oktober 2012

Rolex Middle Sea Race 2012 - efter førsta natten låg vi tre i totallistan - nu kommer natt två

Vi fick reda på att efter førra natten låg via totaltrea klockan nio i morse. :-)
Vi har gjort en fin dag också och har J-122 och J-133 inte jångt borta.
Nu kommer en tuff natt till. Stora frågan ær hur vi ska klara att komma igenom Messina utan motstrøm som kan sætta stopp før oss om inte vinden ær tillræcklig.

Ran låg efter oss i morse. Vi får se hur det ser ut imorgon.

Rolex Middle Sea Race 2012 - first 24 hours on WinDriven

Igår kvæll nådde vi Sicilien. Vi hade de flesta framfør oss eftersom vi ær minsta båt. Vi hade dæremot en fin position infør natten då vi låg långt østerut. Vi rundadeførsta udden och møtte då Class 40 båtarpåvæg ut. De som gått næra land hade fått motvrid och døende vind medan vigick fint.

 Solen gick ner och vi får se hur vi klarar natten. Vi satsade på landvind och positionerde oss nærmare land. Någon distansminut ut kunde vi se ett koppel med båtarsom vi kørde om. De hade stannat långt ut.
 Nu på morgonen vaknade vi i soluppgången med Mount Etna och 45 - 60 fotare runtom oss. En bra natt alltså. :-)
Nu væntar en dag med lætt vind. Vi kør med VMG-spinnakern och gør ibland 5 knop i vindpustarna.Vi har kørt om någon 45 fotare och 60fotarnaførsvinner inte i den lættavinden. Tiden tickar før dem.
Det ær långt kvar vid Messinasom vi førhoppningvis når ikvællharvikommit en tredjedel.

lördag 20 oktober 2012

Rolex Middle Sea Race 2012 - dags att dra

Vinden ligger nu på sydost enligt prognos 10-12 knop.
Vi får spinnakergång upp mot Sicilien och där väntar avtagande vind. Den beryktade strömmen i Messina sundet har vi med till söndagsnatten då den vänder mot.
Norr om Messina väntar stiltje och skyfall.
Vi får se - lätta vindar är utlovade.

fredag 19 oktober 2012

Big Boats i Valetta

 Esimit Europa 2 - slank och med enorm rigg.
 Man reparerade kicken.
 Sikta mot stjärnorna.
 Per Sahlberg vid Ran - läcker båt. Tyvärr hann vi inte jaga rätt på STIG och Kuka Light som tillsammans med Ran är hetaste namnen.
 En Wally
 Mycket timmer jobb.
 Andrea Muras 60-fotare.
Några klassiska skönheter låg också vid bryggan.

Rolex Middle Sea Race - båten görs iordning

Idag gjorde vi ordning henne WinDriven. Fixade barberhaul till fockarna, packade spinnakrar, fäste livbojarna med nödljus. Livflotten passade perfekt i boxen under sittbrunnsdurken.

Rolexmärket på. Per har One som segelmärke på båten och är riktigt nöjd med grejerna.
En hel del papper som ska vara påskrivna. Var tog nu närmast anhöriglistan vägen?
Tellef monterade nödkniv på rattpedistalen.
Att segla med italienare innebär att det lastas i ordentligt med äpple, en hel låda färska tomater, tonfiskkotletter(färska), en åttondels kubikmeter pasta, en låda bananer etc. 180 liter dricka. Torrfoder fungerar inte här.
Och medan detta pågår så sitter gubbarna intet ont anande om vad som pågår och fiskar vidare.

Rolex Middle Sea Race 2012 - Welcome

Jag kom ner igårkväll och åkte direkt till välkomstpartyt för att träffa gänget. Vi blir 8 man ombord. Italienarna ombord har tänkt ut att de kör ett skift och vi nordbor ett. Vid varje avlösning ska positionerna noteras för att vi ska se vem som är bästa skiftet. :-)
Per Ahlberg som äger båter tillika skipper är flerfaldig Maltamästare i Laser och brukar slå deras OS-kandidat. Dettta bekymrade malteserna kraftigt eftersom OS-kandidaten seglar på heltid.


Kul gäng och båten har fått två Go-Pro kameror som ska ge uppdateringar på facebook.
Vill ni följa oss kan ni klicka gilla på facebook http://www.facebook.com/#!/windriven

Rejält Welcome party på Royal Malta Yacht Club med live band och bra tryck. Race officerns fru lovade att skicka upp startflaggan om vi var lite tidiga i starten. Det är ju flaggan som gäller inte skottet. ;-)
En engelsman skulle knyta en lina i STIG så kunde vi fånga upp den och bara hänga på tyckte han.

Här nere har de också byggt sina egna H-båtar. Finns många i fleeten. Dock hade någon tagit hit en gammal Artekno och körde förbi de andra.
Det blev lite deppigt bland hemmaseglarna. De har ju ett stolt Maltesiskt kors som mönster på akterdäck.
En kul grej är att H-båtarna ligger också med aktern innåt. Fundera på hur man får till det utan motor. :-)

Återkommer med reportage från Big Boats. Racet har en rekord stor fleet i år. Kul att de fixar att ha en fleet från från de största Maxi yachts till en Dehler 34SV. Vi är nog minst. Finns en Azurre 33 som jag trodde var mindre men Dehlern ser nog mindre ut om man lägger dem bredvid varandra.

onsdag 17 oktober 2012

ISAF Cat 2 - deckvest

Till slut blev jag då tvungen att fixa en väst för ett riktigt Offshore race. Leif Englund tipsade om en internet handel som funkat bra Marine Warehouse ltd. http://www.lifejackets.co.uk/ hos dem kostar den 187 GBP och frakten tog de 27GBP för vilket blir typ 2300SEK.
Detta är första gången jag handlat båtprylar på internet. I butik ligger samma väst på 3200-3400SEK vilket är ganska mycket mer.
Västen testade jag för några år sedan på BOOT i Dusseldorf och tyckte att den kändes hård. Nya modellen skulle vara bättre så jag chansade.
Fick testat den ikväll och spände man ryggen satt den som gjuten. Får se om jag gillar den efter +600 sjömil.
Västen har 175N lyftkraft, blinkande lampa, grenband, stänkskydd över huvudet. Allt som krävs för ISAF Cat 2 så det känns ju säkert.
Många undrar nog varför jag köper en väst.
- Du som har en blogg kunde kanske få en. Du är dum som inte utnyttjar det.
Vet inte om det är värt mer än lite prylar egentligen.

#1 Max Salminen - dagens drygaste skåning - bara älskar det

Max Salminen, 24, OS-guldmedaljör i starbåt:

Sportbladet ringde upp andra svenska bragdkandidater och frågade:
- Hur upplevde du matchen?
- Den har jag missat helt, jag har varit på seglarläger, vilka mötte dem?
- Tyskland, vi hämtade upp 0–4 till 4–4, tycker du fotbollslandslaget är värda Bragdguldet för det?
- Oj, det är svårt för mig att säga, jag är inte så haj på fotboll. Hur mycket betydde den? Vi kanske hade lite mer på spel när vi fick vår fullträff. Men jag lämnar det åt förståsigpåarna, jag bara seglar.

Rolex Middle Sea Race 2012 - Coastal race idag

Idag kördes ett tune up race - Rolex Middle Sea Coastal Race
Racet är 16Nm långt och vanns av J/V 72 Stig.30 besättningar var med.
På lördag går starten. Sjöfarten till och från Valetta är nerdragen till ett minimum för att göra de fem starterna så säkra som möjligt.
Idag blåste det runt 20knop. Det har åskat och mullrat tidigare i veckan men vi får hoppas att det är över nu.

STIG visar på hur prestigefullt race det här är. Kolla på fler bilder här: STIG bilder
Kuka Light var också ute och luftade sig idag.
Ska bli fantastiskt kul att se dessa båtar i verkligheten. Kommer ner imorgon kväll.

Dagens resultat
1. STIG Baltic 72 Grand Prix Baltic 72
2. KUKA_LIGHT Extreme 42
3. VIKESHA II Xp44
4. XP-ACT Banks Sails Racing Xp44
5. TON TON KABESTAN Dufour 44
6. AMBER MILES XP 44
7. SAILING LOGIC - LANCELOT 2 First 40

Oracle AC72 välter



In på verkstad igen

tisdag 16 oktober 2012

Race Rig-Tig 2012 - de bästa bilderna på skånebåtarna

Svårt att hitta bilder på skåningarna på Race Rig-Tig i år. Vi får skicka dit en egen fotograf nästa år. Här är de bästa jag hittat.
 Team Kracer som gick bäst av de svenska båtarna och blev 2a i sitt Löb.
Kjell i sin First 35 Maria.

Lars Taarnskov tog bilderna.

måndag 15 oktober 2012

Öresund Cup 2013 - Seglarmöte den 3 november 2012 i Malmö

Dags att reflektera över 3 år med Öresund Cup.
Ska vi ha en Öresund Cup 2013? Vilka önskemål finns om formatet? Vad gjorde de 7 klubbarna bra? Vad kan förbättras? Poängberäkning? Regler? Arrangörernas roll?
Kom gärna med punkter till agendan antingen här eller på www.oresundcup.org

söndag 14 oktober 2012

DH2012 - First 35 BM-Yachting vs Maria

BM-yachting har ORCi optimerat sin First 35 och det ger naturligtvis andra DH-mättal i TAUDL, TAUDM, TAUDH också.
Som soffseglare i helgen kollade jag på hur det går för gängen på race Rig-Tig i Rungsted. Jag reagerade  först på att de måste ha fel värden i sitt mätbrev på First 35 BM-Yachting men kollade sen att de har en del intressanta skillnader:
- Som standard, som Maria gör, hissas spinnaren i masttoppen. BM yachting hissar vid förstagsinfästningen.
- Spinnakern är också kortare och smalare dvs betydligt mindre. 88m2 jmf med 105m2 - en skillnad på 17m2 och dessutom lågt hissad.
- Den stora skillnaden på båten är att tyskarna bytt ut standard T-köl i järn mot en djupare blyköl utan bulb.
- Tyskarna har kolfibermast istället för aluminium. (Detta är enligt min mening ofta en överskattad skillnad tills det bli krabbsjö och hård vind)

Utfallet blir då TAUDL, TAUDM, TAUDH
BM-Yachting 949, 736.4, 656.6
Maria 908.2, 712.2, 636

Nu är inte detta heller hela sanningen för Kjell kör bara med 6 man i helgen och det är inte helt lätt att prestera då. Svårbedömnt. Blir skillnaden för stor?

Kölen
Kölen är precis som i SRS en svår nöt att knäcka för DH. De återgick till en förenklad beräkning på just kölar i nya DH för det fuskades hårt i hur tunga balkrammarna i X-Yachts var för tungdpunktens bestämning.
X-Yachts var gynnade i det gamla systemet. Härifrån kommer också oviljan att blanda dessa båtar med andra i Danmark. Nya DH ska dock fixa detta.
Nu är bulb bulb oavsett hur den ser ut. Får man bulb i brevet då gäller det att den verkligen är optimal. First 35ans T-bulb i järn känns inte optimal och då blir den straffad i DH. "Normal" då ska det vara raka sidor. Lättare att bedömma även här gäller det att den är optimal. Frågan återstår. Hur mycket snabbare är en båt med en optimal bulb jämfört med "normal" köl? Hur ska man hantera dessa dåligt optimerade bulbkölar? DH-regeln utgår från att alla har optimala grejer inom regelns ramar.

Funderar själv på om man kan klämma ur mer och i så fall hur mycket mer med en 2.15 T-köl med blybulb med fena i järn på min Dehler 34SV. 150kg lättare med kortare vattenlinje som följd av minskad tyngd och att tyngdpunkten flyttas fram lite också. Vad blir straffet då? Vi kanske tjänar för det blir kortare vattenlinje. :-)

Den största frågan för utveckling av breddsegling om det är lönt att komma med standardbåtar och tro att man ska vinna? Inte ens SRS-förespråkaren Peter Gustafsson har en standardbåt.

lördag 13 oktober 2012

Rolex Middle Sea Race 2012 i Dehler 34SV WinDriven

På Torsdag drar jag ner mot Malta och Valetta för att träffa gänget för första gången. Torsdagskvällen börjar med ett "get know party" låter som en bra början. Racet startar lördagen den 20e oktober från Malta och går runt Sicilien och alla möjliga vulcanöar som finns.
Gänget är ute och tränar ihop sedan några veckor. Här på ett pass.


Sträckan är 605 sjömil och rekordet hålls av Rambler som gjorde varvet på 47 hours 55 minutes and 3 seconds. Vi hör till de minsta båtarna i fleeten och räknar med att det tar 4-5dygn. Start lördag och i mål på onsdag eller torsdag. Regeln vi seglar efter är IRC men på ett race som det här så spelar väder och båtstorlek större roll.
Vädret kan vara lite oberäknerligt vid den här tiden på året. Värst var vädret 2007 då de hade 25m/s och riktigt hög sjö.
Här är man nog liten i en Dehler 34SV.