söndag 31 mars 2013

X-119 Team Carmen ute på första träningspasset idag - stressen ökar

 Team Carmen kom ut och körde idag.
 Riggen kollas.
 Dags att ta hem ordentligt.
De är väl fortfarande ute på Öresund och kör. Lomma hamn är ju frusen. ;-)

SRS 2013 - Grynet vs Dehler 34SV/Dehler 35 fleeten

I veckan som kommer så presenteras vårt SRS-tal för 2013. Våra två första race 2013 kommer att vara banrace efter SRS-regeln. De två första är North Sails Trim Cup 11-12 maj och Marstarnd Big Boat Race 1-2 juni.
Jag funderade ett tag på att optimera för dessa två och sen byta optimering för distansrace. Hur skulle en sådan optimering för oss se ut i SRS?

Banrace(kryss/läns) - lätt/mellan fock, mellan/hård fock, 3.5 hård fock och 2 spinnakrar. Allround/läns spinnaker och lättvindsspinnaker.
Distansrace(rund bana) - genua, mellanhård fock, 3.5 hård fock och 3 spinnakrar. Slör, Allround/läns spinnaker och lättvindsspinnaker.
Dehler 34 SV har indragna vant jämfört med Dehler 35 som har dem i skrovsidan.
Grynet och Dehlta är sen de enda Dehler 34SV som har extra långa genuaskenor så vi kan köra med full genua. Detta gör att vi kan få till en riktigt optimal genua med den rigg vi har.

Grynet med första storseglet och genua.
När vi fick Grynet så testade vi när är det dags att byta till fock. Focken fungerade lika bra som genuan redan vid 8-9 knops vind utom möjligtvis i väldigt krabb sjö. Vi bestämde oss då för att sy en utbyggd lätt/mellan fock för att se om det fungerade med bara fock. På det här viset skulle vi tjäna en hel del sekunder per sjömil i DH.
Nya storseglet och lätt/mellanfock.
Till säsongen 2011 så hade vi funderingar på hur vi kunde göra ett snabbare storsegel. Bygg ut toppen och korta E var det vi trodde på då. Ett mer trimbart storsegel tillsammans med fock.
Vi började 2012 med att köra fockkonfigurerat men eftersom Saltholm Runt blev double scoring, efter seglarnas önskemål, så mätte vi in genuan igen i DH2012. 
Vi körde även så på Bådnyt sailors Cup och båten fungerar fantastiskt fint upp till 15 knop med genua med det nya storseglet. Stor skillnad alltså jämfört med gamla storseglet.
Jag upplever att vi inte har några svagheter i kryssregistert då vi kör med genua. Med det nya storseglet och genua så borde det fungera i alla reglerna 2013, SRS, DH2013 och ORCi 2013. På SRS banrace skulle vi förmodligen tjäna på dra ner på garderoben och köra med fock, då vi är straffade med genua i hela vindregistert, och ta bort slörspinnakern.
Eftersom vårt viktigaste race är ORCi EM i sommar och där kommer vi att köra genua så finns det en poäng att få timmar i båten med genuan.
Vi kommer också att komplettera med en reacher för halvindssegling men den planerar vi inte att ha med i SRS i början i alla fall.
Kollar man på övrigas konfigurationer i SRS så har alla Dehler 34SV/Dehler 35 sina lösningar på halvvindssegling. Kan båten bara ha fock så är väl Per Lundquist konfiguration intressant att kolla på och Magnus Holmquist som blir hårt straffad med sin gennacker.
Hade vi kört med bara fock så hade jag nog kompletterat med en 65% code segel i laminat som också hade fått ersätta Reacher och slörspinnaker. Halvvindssegling utan Code är tufft att få till.
En kommentar till SRS utfallet 2013:
- Per Lundquists genua är ju per redskapsregel inte en genua eftersom mittbredden är för bred. Här får jag inte till varför den då räknas som genua?
- Magnus Holmquist kombination av symmetriskt och asymmetriskt känns alltför straffat för att kunna segla krysslänsbana med. Runt öar för halvvind kanske det blir en annan sak.
- Leif Englunds kolmast och längre J-mått verkar inte kosta särskilt mycket. Kollar man däremot noga ser man att Leifs ½-breddmått på Norths maxspinnakern är 40cm smalare än övrigas. Dags att skaffa en sån kanske. ;-)
- Lasse Sjömans Dehler 35 känns bäst optimerad för banrace och Marklunds för runt öar.

Atlantic Crossing - ARC - steg 1 hämta en båt

Ett gäng Öresundsseglare planerar att segla över Atlanten med ARC. Rikard Roth har bytt sin X-43 Xar mot en X-50 som första steg i förberedelserna. Ska hon hämtas i påsk så ska hon.

"Efter 2 dygns kryss och motorsegling i snöbyar och kyla på Nordsjön är vi nu på väg in mot Kielkanalen. Allt väl ombord hälsar Rikard, Luffe Lasse, Adrian, Peter och Rolf.

Glad påsk till alla."

 Bistert på Nordsjön.
Det blir nog bättre på Atlanten. :-)

fredag 29 mars 2013

Fredagskul - Wannabee boss II

Ole Stellan Larsen gör Keel walk på sin Minitransat 650
Följ hans projekt här på facebook:

Fredagsbilden #7 - Saltholm Runt starten 1954

Start Saltholm Runt 1954.

Starten gick inne i hamnen. Trindeln och Malmö Yacht Klubb heter klubbarna och dagens småbåtshamn finns inte. Man kan se den gamla dykalben som stod i hamninloppet på Ösidan. I förgrunden förstäven av en pråm som sänkts för att underlätta att man fyllde ut med kalksten på landsidan.
Bilden kommer från Zita-Jans album (Jan Lindberg Malmö Segel Sällskap)


torsdag 28 mars 2013

Världens sydligaste J-24 Fleet i Puerto Williams Chile

En av oss i gänget Team Grynet, Carl-Henrik, har passat på att segla till Antarktis i väntan på islossning här hemma.
CH upptäckte J24:or i världens sydligaste stad Puerto Williams Chile. Fler båtar finns i vattnet. I bakgrunden syns flygledartornet.
- Jag har värmt upp inför säsongen i sundet genom att segla ca 1500 sjömil därnere.

/Carl-Henrik


tisdag 26 mars 2013

Fler fina regattor i Öresunds södra region - Näset Runt 2013 och Trelleborgsregattan 2013

Som uppväxt på sydkusten är det otroligt positivt att se att denna region vaknat till liv igen.
Först ut var Näset runt i Falsterbokanalen och i fjol så firade Trelleborgs Båtsällskap 50 år med att starta upp Trelleborgsregattan igen (fd Skiyot Race).
Två välbesökta regattor där arrangörerna och klubbmedlemmarna verkligen jobbar för arrangemanget.


söndag 24 mars 2013

18 000 sjömila testet - Långfärdseglaren Anders Hegardt gör en summering halvvägs på Nya Zeeland

Anders Hegardt har gjort 18 000 sjömil med sin Arcona 370 Tina och det var nu dags att lyfta, måla om botten och polera upp skrovet. En rejäl overhaul alltså. Frågade Ante vad som funkat och inte funkat. Nedan får ni listan som Ante skrev den. Har ni frågor så skriv dem i kommentarerna så kan jag be honom svara er.

Ante polerar upp skrovet med Top Gear Marines, http://www.topgearmarine.se
, prylar för att få bort oxiden och att polera upp finnishen.

Anders Hegardt:
- När det gäller masten som jag är orolig för så var inte Seldén särskilt intresserade att komma upp och titta utan sa bara att man bör byta all stående rigg, men inte varför. Så mitt beslut är att segla vidare med originalriggen. Nedan har jag gjort en liten lista på underkänt och godkänt.
Underkänt
1. Duogen vattengenerator som har havererat ett flertal gånger. Lager söndertrasade då jag troligen fått in saltvatten i huset. Koppling i plast som går sönder. En dyr produkt och ett fint koncept som endast bör användas i närheten av land så reperationer kan utföras.
2. Solcell solara flexibel typ. Egentligen är det nog mitt eget fel att denna har gått sönder. Luckgaraget visade sig flexa när man då och då trampade där vid segelhantering och detta gjorde att ledarna bröts.
3. Septiktank i rostfritt och svensk skit i kombination med saltvatten dödar allt. Tanken är lövtunn på ett flertal ställe så jag håller tummarna att den håller till Sverige men det är egentligen ganska osannolikt.
4. Lewmars block till focken som skall klara 2200 kg sprack.

5. Lewmars lager i akterstagsträckaren typ Hasselfors är skit och var helt mosad.
6. Seldéns gjutna kopplingar mellan kick och mast respektive bom och mast slits oerhört mycket. Hade föredragit rostfritt här.
7. Seldéns undervant har båda gått av. Kontroll av riggen i övrigt och jag kan inte se några problem med att använda dem hela vägen hem. Nästa koll görs noggrant i Sydafrika.
8. Seldéns travare för fullängdslattorna har gjort djupa intryckningar, manglat ut aluminiumet, i masten då seglet har legat emot masten vid undanvind. Har inte funderat vidare på hur att undvika detta framöver

Godkänt
1. Arcona 370 som jag tycker fungerar helt underbart men givetvis finns det ett och annat som jag hade gjort annorlunda.
2. Gransegel som har klarat strapatserna utan anmärkning över huvudtaget. Jag har nu lagt nytt akterlik i förebyggande syfte.

3. Isotherms kylskåp är fantastiskt
4. Silva Nexus system fungerar allt men som vanligt så pajar temperaturmätaren.
5. Silvas autopilot har fungerat felfritt.
6. Raymarins VHF
7. Trueheadings AIS
8. Samtliga tre datorer utan anmärkning
9. Inmarsat IsatPhone perfekt funktion
10. Originallinorna från Arcona har varit riktigt bra men har nu bytt revlinorna i förebyggande syfte.

M32 träning - Hur kort kan ett banben bli? 75s tar undanvindsbenet


Mattias Rahm kör träningspass med sitt team på Lake Garda.

lördag 23 mars 2013

Hur trimmar ni spinnakern? Hjälp oss hitta rätt.

Här jagar vi First 35 Maria på Saltholm Runt 2012. Hur kan vi förbättra spinnaker trimmet här? Klicka på bilden så förstoras den.
Här är vi ur sedda ur en annan vinkel. Förändrar det saken?
Hur kan vi bli snabbare här?

Vinterns sista Go For Speed i Stockholm med Björn Österberg Tisdag 26 mars

Hej seglare,

Du missar väl inte nästa Go for speed med Björn Österberg från North sail.
Tisdag den 26 mars kl 18:30 avslutar vi Go for speed för i år med en kväll i segelmakarnas värld. Björn pratar om segeltrimning och kommunikation. Vi håller till i någon lämplig lokal på KTH. Karta kommer senare till alla som har anmält sig. Kvällen är öppen för alla medlemmar i Svenska Havskappseglingsförbundet. Anmälan till Stefan.Peterson@Kaptenia.se
Du glömmer väl inte att bli medlem? Medlemsavgifterna 2013 är 300 kr för båtägare och 100 kr för besättningsmedlem. Du gör en överföring till konto 6137-698 260 392. Ange ditt namn på överföringen så vi kan spåra den. Skicka kompletterande uppgifter med mailadress, båttyp, båtnamn, klubb och adress i ett mail till Stefan.Peterson@Kaptenia.se

Seglarhälsningar Hans Broman, 0701-422936 h.broman@erco.com

fredag 22 mars 2013

Fredagskul - wannabe Boss

X-35 World Championship 2013 Malmö - på väg mot 30 deltagande båtar

STATUS X-35 VM ANMÄLDA 22 mars 2013


Nu 21 båtar för-anmälda;

Danmark - 4 st
Finland - 2 st
Tyskland - 1 st
Italien - 1 st
Norge - 2 st
Litauen -1 st
Sverige - 9 st
Schweiz - 1 st

Fredagsbilden #6 - Träning i Trapez vintern 1976/1977

Fredagsbilden denna fredag kan kännas något grynig. Den är tagen med ett enormt teleobjektiv och det beror inte på att den är förstorad. Det är vinter 1976/1977 och det är snön i luften som ni ser.
Peter Eyermann står spikrakt i trapetsen och Ingvar Jönsson styr i de krabba vågorna. Det blir SM-guld på sommaren.
Inget nytt att ska man vinna så är det träna på de skånska vintrarna som gäller. Tydligt försprång mot resten av Sverige.

tisdag 19 mars 2013

Öresund Cup 2013 - Act I - North Sails Trim Cup - Lomma

Dags att anmäla sig.
Missa inte träningstillfällena innan.

måndag 18 mars 2013

Hvad er nyt i DH 2013?


Teknisk Udvalg i Dansk Sejlunion har ud fra den forgangne sæsons erfaringer fundet det nødvendigt at gennemføre følgende justeringer af DH beregningen.

Vindmodstandsmodellerne for skrog og besætning

Vindmodstandsmodellerne for skrog og besætning er justeret i forhold til den nyeste viden, hvilket har bevirket, at den beregnede vindmodstand på skrog og besætning nu er mindre. Alle både sejler derfor i 2013 lidt hurtigere på kryds. Denne justering kan ændre bådenes indbyrdes fartforhold.

Sejlarealet på læns

Sejlarealet på læns for et spilet forsejl i alle vindstyrker er blevet justeret, således at effektiviteten af forsejlsarealet er øget. Dette betyder generelt, at både med genua sejler lidt hurtigere i hård vind på læns.

Breddemål, JHW, på forsejl

Ved indførelsen af det nye breddemål, JHW, på forsejl blev denne regel formuleret, således: ”Ved beregning skal JHW ikke tages mindre end 0,50 * LP." Dette var en default værdi, som primært skulle bruges, når JHW ikke var målt, altså sat til 0,00. Man gik ud fra, at alle forsejl overholdt den tilladte max. grænse for halvbredden på 50% af underliget, som angivet i den daværende kapsejladsregel 50.4.

Men det har imidlertid vist sig, at en del forsejl alligevel var bredere end de 50% og nogle sejlere udnyttede dette ”regelhul” ved at sætte JHW på et gammelt sejl til 0,00, selv om det var større.

Derfor har TU besluttet, at beregningen i stedet skal følge denne nye regel: "Når JHW ikke er oplyst, dvs. sat til 0,00m, skal JHW ikke tages mindre end 0,60 * LP."
Bmax

Det har altid været hensigten, at Bmax skulle måles så tæt som muligt på det sted, hvor skroget i vandlinjen var bredest. Men en opfindsom sejler har ved hjælp af en særlig bred fenderliste (ikke skrogudbygning), som jo indgår i selve Bmax målet, kunnet flytte Bmax stationen så tilpas langt agter, at B (vandlinjebredden) blev meget lille, hvilket medførte en utilsigtet målefordel.

For at rette op på dette forhold har teknisk Udvalg besluttet denne ændring: ”Bmax er skrogets største bredde, inklusive evt. fenderlister, men ekskl. evt. skrogudbygninger (se afsnit 3.3). Bmax måles i det spant, hvor skrogbredden uden evt. fenderlister er størst, målt tværskibs ved et lodret snit (spant), vinkelret på skrogets lodrette centerplan (lateralplan) (se fig. 8).”

Fejl i definitionen af forsejl og spiler og RRS 54

I DH 2012 var der indsneget sig en fejl i definitionen af forsejl og spiler. Derfor er definitionen igen ført tilbage til DH2011 versionen, som vist her. Det bør bemærkes, at kapsejladsregel 50.4 er sat helt ud af kraft - også for klassebåde – da denne regel er i konflikt med denne DH regel RRS 50.4 gælder ikke for DH.

Forsejl og spilere er sejl, der har halsbarmen fastgjort foran den forreste mast.

Forsejlets halvbredde (JHW) (ERS G.7.5) må ikke være større end 60 % af forligsperpendikulæren (LP) (ERS G.7.11) og trekvartbredden (JTQW) (ERS G.7.6) ikke større end 40 % af forligsperpendikulæren (LP) (ERS G.7.11).
Den symmetriske og asymmetriske spilers halvbredde (SMG, SMGA), målt som en spiler (ERS G.7.5) skal være mindst 65 % af underligslængden (SF, SFA) (ERS G.7.1).
Stabilitetsvurdering

DH reglen har tidligere indeholdt krav til udstedelse af målebreve om, at både skulle have tilstrækkelig stabilitet til at kunne modstå de påvirkninger, som de måtte udsættes for under kapsejlads. Dette krav er nu lempet og i stedet erstattet af en anbefaling om, at bådejere bør sikre, at deres både har tilstrækkelig stabilitet.

lördag 16 mars 2013

Seglardagen - Inget samgående mellan SSF och SBU

Förslaget om samgående med SBU faller i voteringen.
En lättnad eller blir det svårare för SSF och svensk segling i framtiden?

Fler ORCi race i regionen - Internationella Tyska Mästerskapen 6-14 juli

Deutsche Segler-Verband lägger Internationale Deutsche Meisterschaft der Seesegler (IDM) i Warnemunde i år. En dags transportsegling från Malmö är ju helt okej.
På IDM, Warnemunder Woche, så blir det banrace som sen kompletteras med havskappsegling Bornholm Runt 280Nm. Arrangörerna räknar med att det blir ca 40 båtar.

ORCi regattor som har kort transport för Öresundseglarna är då:
- Warnemunder Woche, 6-14 juli, Warnemunde
http://www.warnemuender-woche.com
- Baltic Sea Challenge, 16-18 august 2013, Helsingör
http://www.balticseachallenge.dk/
- Race Rig-Tig, 12-13 oktober, Rungsted

fredag 15 mars 2013

Säsongen 2013 - seglingsintresset verkar vara större än på länge

I onsdags var det teknik/taktik träff i Lomma.

Hej Anders,

Vill bara skriva ett par partiska rader om onsdagskvällen i Lomma.

För det första så var det väldigt välbesökt med representation från Trelleborg i söder Halmstad!? i norr. Totalt antal besökare var någonstans mellan 80-90 st. Alla var seglingstörstande och det var väl en anledning till den stora uppslutningen. Lite reklam för Öresund Cup, Trelleborgs regattan och Näset runt gjordes. Kvaliteten på föredraget överlämnar jag till de som deltog att bedöma.
Tack för att vi fick låna din megafon! Öresund Regatta!
/Mats

Fredagskul

Fredagsbilden #5 - VM i Aphrodite 101 - Skovshoved 1978

Det är start i Aphrodite 101 VM 1978 i Skovshoved.
Lars-Åke Andersson, Malmö segel Sällskap, är över och seglar på danska sidan av Öresund. Året är 1978 segelsporten har tagit fart. Alla ska ha båt. VM avgörs på olympisk bana och på distansbana runt fasta märken i Öresund. 1978 var det inte kort kryss/länsbana som gällde utan man hann bara med fyra seglingar. Aphrodite 101 kappseglas fortfarande flitigt i Rungsted, Bodensjön och Lake Constanze. Nästan 500 byggdes och båten är designad av de legendariska Paul Elvström och Jan Kjaerulff. Jan Kjaerulff deltar själv på VM 1978.
Det var Eva Gren som hade bilden.

söndag 10 mars 2013

ETNZ mot Luna Rossa

Fyra Minitransat 650 redan anmälda till singlehanded SølvRoret

Nästan 50 seglare har redan anmält sig till Sölvroret med start i Svendborg.
Just nu är fyra Minitransat 650 seglare anmälda och ska segla runt Fyn med start den 21 september.
  • Ole Larsen
  • Stefan Larsen (ska vara Stefan Danielsson)
  • Leilo Svensson (ska vara Leino Svensson)
  • André Freibote
2 av 4 Malmö båtar alltså.
Kolla länken: Bådnyt Solvroret

Pingstregattan 1959 - en något sen racerapport

Ingvar Jönsson med Piratjolle S 16 Picasso och förvandlingen från stormvrak till het nyhet på dagstidningarnas förstasida och löpsedlar.


Bilderna är tagna 1959, på Segelsällskapet Trindeln Pingstregatta för jollar utanför Limhamn. S 16 Picasso, med undertecknad som rorsman vann regattan.
Att som junior, vid femton års ålder spika båda seglingarna och krossa gamlingarna ( alla över 25 år, var ju dö gamla) kändes gott. Dagen efter hade dagstidningarnas förstasida och löpsedlar stora bilder med text om oss. Ganska kolt att vara Piratjolleseglare 1959.

 Startområdet låg ungefär där i dag nocken på Brygga K  Limhamns Småbåtshamn ligger

 S 16 har gått i mål efter dagens andra spik.

Här testar vi lite fart och trim före start
Piratjollens storhets tid, var framförallt under hela 50 talet. I Danmark och Tyskland dominerade den totalt.


Lite historik om S 16:
Byggd 1956, av Sune Martinsson.
År 1957, fick båten skador i en storm, som krävde en hel del reparations arbeten och under vintern genomgick S 16 en smärre ombyggnadsrevolution.
Nytt tunt plywood däck. Lättare roder och centerbord, plus durkar, resulterade i en båt på minimum vikt. Byggde om masten så den blev tunnare, mindre vikt och mer flexibel för att passa till de nya dacron seglen. Konstruerade ett justerbart förstag, trimmade fram masten på länsen och fällde den på kryss ( ungefär vad Starbåtar gör i dag).
En nymodighet var de första självlänsarna som blev monterade. Tidigare fick vi ösa, typ som Optimist seglarna gör i dag.
Men den helt avgörande och positiva förändringen var utvecklingen av segel.
Bomulls seglens tidevarv var över och in på arenan kom dacronsegel från Elvströms loft i Hellerup. Plötsligt låg vi i framkanten av utvecklingen och kunskaper om trim och master lyftes till en ny nivå, men det är en helt annan historia som jag får ta vid ett senare tillfälle.

Hadesågott.
Ingvar J. Vera af Limhamn. Hanse 350.

lördag 9 mars 2013

Vad är väl en DS36 i Skovshoved mot det här?

Svenska Havskappseglingsförbundet i medvind redan 120 medlemmar 2013 - Årsmöte på tisdag kväll

Svenska Havskappseglingsförbundet (SHF) inbjuder till:

Årsmöte den 12 mars 2013, på KTH, sal D3, 18:30. (karta på hemsidan) www.shf.nu
Därefter Go-for-Speed med temat "Media ombord" med experterna:
  • Johan Lundqvist, Solidtango,
  • Micke Ryking, Net1 samt
  • Martin från Happyyachting med lite skojjiga vill-ha prylar!
Vi pratar livestreaming och film, teknik och konst!
Vad behöver man för prylar, hur fungerar det, vad kostar det och vad krävs för att få en Oscar?
Välkomna/styrelsen

Hårda tag i Virtual Skipper racen om söndagarna med efterföljande regeldiskussioner på Facebook



Christer Flygare och Henrik Edman arrangerar banrace om söndagarna i Virtual skipper. Precis som på Torsdagsseglingarna så är det "VM-stämning" på banan. Programmets direktbedömningsbuggar diskuteras sen vidare på facebook. Fantastiskt bra sätt att lära sig regelboken.

En av kommentarerna efter racet på "bryggan":
Anders Rydlöv: Regel 15 kan inte vara tillämplig eftersom Shaper har rätt till väg hela tiden. Shaper gör en sjömansmässig rundning (tar inte ut svängen) tycker jag och är skyddad av regel 21. Men om S lämnar mycket plats vid märket kan S inte lova snabbare än att den andre kan hålla undan enligt 16.1 eftersom regel 21 bara ger frikännande när man tar sin märkesplats. "Penhunter" (som jag kallats nyligen) är väl en titel som tillfaller den som medvetet utnyttjar programmets fel för att få straff på de andra. Prova ex att lova upp mot en båt som kommer för babord när den inte kan komma undan... VSK ligger väl dessutom minst en regelbok bakåt från den vi just kastat. Det är trots allt väldigt imponerande att Nadeo fått med så pass fungerande direktdömning, med lite uppdatering till hade det kunnat bli kanon. Nu får vi seglare tänka lite på regel 2 också.

fredag 8 mars 2013

Fredagskul

Fredagsbilden #4 - Piratjollar 1959 Dacronseglet är revolutionerande nyhet

Målgång på Pingstregattan 1959 utanför Limhamn.
OK-jollar, Finnjollar och Piratjollar dominerar fälten. Materialet i sporten segling är inne i en brytningstid. Dacronseglet har gjort premiär. Elvström i Hellerup har introducerat böjliga master på Finnjollen. Finnjollen till vänster har dock fortfarande bomullssegel. Elvström i Hellerup dominerar helt som segelmakeri 1959. Överlägsna. Dacronsegel introduceras nu på bredfront. Intaget i crosscuten syns tydligt på Piratjollen S16. Akterliket var bara smält och seglen hade kort livslängd. S16 med Ingvar Jönsson var en av pionjärerna med dacronsegel, förövrigt min Lasertränare, vann regattan men det återkommer jag till.
Tack för bilden Ingvar.

torsdag 7 mars 2013

Sprängfullt i Lomma - nästan fullbokat på Teknik/taktik kväll den 13e mars

Stort intresse för teknik/taktik kvällen den 13e mars i Lomma. Max 60 personer får man plats med och idag når man taket.

Martin Strandberg uppmanar de som anmält sig men av någon anledning fått förhinder att avanmäla sig på lbs.sailrace@gmail.com så ni inte håller en plats i onödan.

Blir säkert en nyttig övning.

Sir Ben

tisdag 5 mars 2013

Är det fock eller ej som gäller - GC32 vs M32

Två koncept som satsar lika. Proffscirkus med riktig kolfiber racer katta. Vad är läkrast?

Dehler 38 testat av Bådnyt - videon

måndag 4 mars 2013

NorLys blir ORCi baserat - mer info i videon

Norge har valt att basera sitt NorLys på ORCi inför säsongen. En del fördelar får man bland annat att definitionerna blir lika med ORCi och därmed harmoniserade med en internationell regel. Detta bör också i förlängning göra så att är tröskeln till ORCi inte blir så hög. Båten behöver helt enkelt inte optimeras för både ORCi och NorLys. Rätt väg kanske för lokala nationella regler?

söndag 3 mars 2013

Widex Bottom Cup Grade 5 - Säsongspremiär med Matchrace i Skovshoved idag

För första gången fick jag idag chansen att prova på Match race i DS36. Henrik Eyermann ringde och undrade om jag ville köra storskotet. Jag fick ersätta Krite som inte kunde vara med - bara det. ;-) Mattias Lantz, Johan "Kongo", Jens Allroth, Henrik och jag skulle köra. Jag tog hand om storen.
I starterna händer det mycket. Det gäller att få de andra att få ett straff och se till att ta starten. Inte helt lätt visade det sig. Vi fick många straff på oss. Värst var i ett race då vi fick två straff i starten. Får man två så måste man ta det ena straffet direkt. Hopplöst efter kändes det som men vi kom igen och ledde till slut racet så vi hann med ett straff till innan målgång.
 
3e racet ledde vi ända fram till målgång då dansken som vi seglade mot gjorde två snabba gippar och kom innanför. Vi får ett straff precis innan mål. Första förlusten. Vi får en förlust till sen kommer en skön vinst. Vi får två straff i starten men seglar snyggt och vinner racet.
Sjunde racet får vi också ett straff som vi sparar till slutet och leder racet så betryggande att vi hinner det med. Det visar sig var helt rätt race att vinna för det är vår närmste konkurrent.
Vi vinner tävlingen vilket alltid känns bra. 5 segrar 2 förluster. Samma som tvåan men de slog vi i sista racet.


KDY Match Race center i Skovshoved kändes otroligt fint. Trevligt arrangemang med bra båtar som verkligen passar till match race. 7 båtar har man. 

 
Jens och Mattias packar storseglet. En dag på storskotet, 6ggr utväxling i 7 race, gör att det känns som det är dags att köra ett pass på gymmet för att vila sig. ;-)

 
Man kan absolut knappt använda en söndag bättre. Stort tack Henrik för jag fick hänga på. Riktigt kul att komma igång.

lördag 2 mars 2013

Dehler 38 seglar

Skäms väl inte för sig? Riktar sig ganska tydligt mot att försöka konkurrera med XP38. Nytt stuk på designen i stället för att försöka härma SimonisVoogd.
 J&V designade Dehler 38 är så ute på vattnet och seglar. Teakdäck, alumast, baklucka och full inredd med värmare och allt.
 Skrovlinjerna såg mycket bättre ut än Dehler 41ans tyckte jag när jag såg den. Kommer hon att glida på bättre i lättvind? Hur mycket kommer högre sportrigg i kolfiber att göra? Djupare racingkjöl och racingroder? Klarar hon sig då med bara fock?
Inredning överraskade positivt tycker jag.

Kolla också på:
http://sundetregatta.blogspot.se/2013/01/boot-dusseldorf-2013-dehler-38-ur-ett.html

Tips tack till Torsten Fildebrandt.