fredag 31 juli 2015

ORC European Championship 2015 - Pärnu - vem är hetast i ORC Class B

Inför årets VM har Team Vencom som tidigare körde Salona 37IBC bytt till Ker 39. En andra plats på Gotland Runt i varierande vindar och en första plats på Marstrand Big Boat i hård vind är vad gänget hunnit med att köra. Definitivt ett gäng att följa under VM.
Ker 39 Vencom i lättvind. Största frågetecknet är väl hur hon kommer att gå i de lättare vindarna med fock och när hon är så überstyv.
Stabilitetsindex på 158.1 och RM Measured 228.5kg·m ska jämföras med X-41 Fortes Stabilitetsindex 127.1 och RM Measured 197.7kg·m.


Av X-41orna är det Team Forte som är vassast och ska betraktas som värsta konkurrenten till Ker 39 Vencom med VM-guld i bagaget.
Salona 38 Reval Café gick fint i Kiel. De körde en annan strategi än Vencom, Salona 37, då. De gjorde henne så snabb det gick istället för att klämma in henne i Class C. De klarade då en fin femte plats. Precis som Forte har de hemmavatten.


Intressant, på samma tema, är hur Audi Quattro, Next 37, kommer att fungera. I Kiel seglades hon inte så väl i de lättare vindarna och det gick inte alls. Inför i år har hon laddat på betydligt mer storsegel, större fock och större spinnaker. Kan de i ORCi rutinerade gänget vara med nu och slåss?


Gänget i svenska Foxy Lady i IMX40 är ett annat gäng som kan överraska i Pärnu.
Team Almaviva har växlat upp med EM vinnaren First 40, Teknova, från Sandhamn 2013 från sin J-109 (gamla Blur). Kan få det tufft om det blir lättare vindar men båten har potential bara det blåser.

Jag sätter nog min 25-öring på Vencom men eftersom de inte har krona längre i Estland så helgarderar jag med  en femcentare på Forte.


2 kommentarer:

Andres sa...

X-41 Olympic - Vann Muhu Väin 2015 före Forte. Kommer ha nya segel till ORCi EM.

Anders Nilsson sa...

De vann ett race i Kiel men Forte låg hela tiden i topp med en jämn och fin serie.