onsdag 12 augusti 2015

ORC European Championship 2015 - några reflektioner efter första Offshore racet


Efter dagens offshore race som blev kraftigt försenat på grund av nästan obefintlig vind så har mina förhandstips verkligen ställts på ända.
Av de hetaste kandidaterna i Class C var det bara Team Pro4u i Patrik Forsgrens First 36.7 som var med idag.
Sugar 2 ledde fleeten men fick se slagna av också av två First 34.7 och två X-34 och slutade som 7a. De mindre båtarna klarade sig väl vilket tyder på att de fått vind på babordskanten på väg hem. Katariina II gick mer åt styrbordskanten och gick stundtals mer en knop långsammare än Pro4u längre på ut åt babord. De slutade på en 25e plats.
Salona 37 Ramdata kom in på en nionde plats och X-35 Audi Ultra på 14e.
Det här mästerskapet är redan en rysare. Det ser bra ut för Patrik Forsgren.
Nämnas ska också Team Boxer i Mats Victorins X-332 på en fin 11e plats som näst bäste svensk.
Här är resultaten i ORC Class C.
http://orceuropeans2015.com/wp-content/uploads/2015/08/results_race_01_ORCC.html


I ORC Class A/B gick det bäst för IMX 40 Foxy Lady av de svenska som kom in på en 10e plats. Alla pallplatserna togs av ORC Class A båtarna. 
Ker 39 Vencom gick liksom Katariina på styrbordskanten på hemvägen och stannade fullständigt mot slutet av racet och fick ett riktigt botten resultat. Svårt resultat att bära med sig eftersom det inte får räknas bort och viktas med faktorn 1.2.
2014 års världsmästare Forte ligger 4a efter idag och är absolut med. 

http://orceuropeans2015.com/wp-content/uploads/2015/08/results_race_01_ORCA_ORCB-1.html

Vad ska man säga? Offshore racen är svåra att förutse hur det ska gå. Nu återstår inshore racen.

2 kommentarer:

Stefan sa...

Det är inte lätt att få till segling som publiksport här fanns både tracker och streaming från starten och vad fick vi se en AP som knappt fyllde. Utan att ha mer koll en trackern och de kommentarer som kommit blev det nog lite av ett busk race och det hade arrangören bäddat för genom att lägga så få rundningspunkter. Men det stökar om i listan och lägger lite nya kort inför banseglingarna hoppas nu att högtrycket inte ger för taskiga vindar. Pro 4 u verkar ha positionerat sig väl synd på Vencom och hela Boxer samt Foxy Lady såklart.

Stefan sa...

HEJA skall det vara